Banka IBAN Numarası

TR 9700 0120 0129 4000 1610 0091

öneriler

• Klorokin

İlacın proflaktik olarak kullanıldığında COVID-19’a karşı koruyucu olduğuna dair bir kanıt yoktur. Proflaktik (önleyici) olarak kullanılmaması gerekir. İlacın dozu ayarlanarak ciddi yan etkiler kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır.

• İlaç ve Aşı Çalışmaları

Şu anda dünyanın çeşitli ülkelerinde 100’ün üzerinde çalışma yapılmakta olup, bu amaçla dünyada çok sayıda ilaç ve aşı firması etkin tedavi yönteminin geliştirilebilmesi için işbirliği yapmaktadır.

• İbuprofen-parasetamol tartışması

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) daha önce yapmış olduğu hastaların ibuprofen değil parasetamol kullanılması konusundaki önerisini geri çekti. Şu anda ağrı kesici seçimiyle ilgili herhangi bir ilacın seçilmesine yönelik bilimsel bir öneri bulunmamaktadır.

• Enfeksiyondan korunma ile ilgili öneriler

İlgili sağlık otoriterelerince yapılan sosyal mesafenin korunması, evde oturma, COVID-19 ile ilgili semptomlar olduğunda sağlık kuruluşlarına başvurulması gibi uyarılar oldukça yerindedir.

• Birçok uluslararası ve ulusal otoriteye göre COVID-19 için riskli gruplar

65 yaş üzeri kişiler, kronik hastalığı (kronik hipertansiyon, kanser, şeker hastalığı) bulunanlar.

• Dünya sağlık örgütü (DSÖ) maske kullanımı için ne öneriyor?

• Maske kullanımı sadece sık el temizliği yapıldığında etkilidir.  Maskeye dokunursanız elinizi önerilen şekilde yıkayın ve önerilen sıklıkta değiştirin.

• Tedavi ve proflaksi (önleyici etki) ayrımı

İlaçların tedavi amacıyla ve proflaktik olarak kullanımı iki farklı kavram olup, bu konuda öneri yapılabilmesi için bilimsel verilerin çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekir.

• Son olarak

• Biyoteknolojik İlaçlar Derneği Yönetim Kurulu olarak COVID-19 pandemisi ile ilgili DSÖ, T.C. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere diğer sağlık otoritelerinin önerilerinin çok sıkı bir şekilde uygulanmasını rica ediyoruz.

Saygılarımızla,
            BİYOTEKNOLOJİK İLAÇLAR DERNEĞİ (BİYİLDER) YÖNETİM KURULU
                                                                                                        26.03.2020

BİYİLDER_IFAPP

5 Mart 2020 Perşembe günü "BIO TÜRKİYE 2020 - Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi "ne BİYİLDER olarak katılımımızı gerçekleştirdik..

24.02.2020 Pazartesi günü TİTCK, SGK, AİFD, İEİS, TUSEB'in katılımıyla Gazi Üniversitesi Teknoparkında toplantı düzenlendi. Toplantı dışarıdan katılıma kapalı gerçekleştirildi.

Sempozyum değerlendirme yazımıza linkten ulaşabilirsiniz.

25. Ulusal Farmakoloji Kongresinde düzenlenen BİYİLDER sempozyumumuzun  değerlendirilmesi

BİYİLDER sempozyum değerlendirme

25. Ulusal Farmakoloji Kongresi -9. Klinik Farmakoloji Sempozyumu ve 8. Klinik Toksikoloji Sempozyumumuzu  04  Kasım 2019  günü Palm Wings Ephesus Otel - Kuşadası'nda gerçekleştirdik.

20 Aralık 2018 tarihinde BİYİLDER olarak 2. sempozyumu düzenledik.Oldukça verimli geçen sempozyum ardından tüm katılımcılara ve konuşmacılara teşekkür ederiz.

25 Mayıs 2018 Cuma günü, Gazi Üniveritesi Tıp Fakültesi Dekanlığı 6.Kat Toplantı Salonu'nda gerçekleştirdiğimiz "Biyoteknolojik İlaçların Geliştirilmesi, Ruhsatlandırılması ve Kullanımı Sempozyumu"ndaki bazı sunumlarımızı dosyalar kısmından bulabilirsiniz.

Biyoteknolojik ilaçlar derneği (BİYİLDER) kurulmuş ve kuruluşumuz dernekler masası tarafından onaylanmıştır. Dernek üye kayıtlarına ve komisyon çalışmalarına başlamıştır. Her komisyonun bir adet kurucu yönetim kurulu üyesi koordinasyonunda çalışması planlanmıştır.  Kurucu yönetim kurulu üyeleri, ilgili komisyonlar yakında duyurulacaktır. Derneğimize şu ana kadar gösterilen yoğun ilgiye teşekkür ederiz.

Biyoteknolojik İlaçlar Derneği (BİYİLDER) Yönetim Kurulu adına

Prof. Dr. H. Zafer Güney